

eLOS ONLINE COURSE

Pathogenesis and early diagnosis of DR and RVO in the AI era

16 April 2025

Webinar

Time: 17:30 - 19:30 CET

ESASO Scientific Director: Mario Romano

Course Scientific Coordinators: Giuseppe Querques and Riccardo Sacconi

Session Chairman: Francesco Bandello (I)

Moderators: Giuseppe Querques (I), Riccardo Sacconi (I)

17:30- 17:35 Welcome and Introduction	Francesco Bandello (I)	5 Min.
17:35 -17:50 Novel insights into the pathogenesis of diabetic retinopathy and their clinical potential		
Explain the pathogenesis of the DR, and how it is changed with new insights (the role of the neurovascular units, the	Reinier Schlingemann	15 Min.
role of inflammation etc). A focus will be held on the possible clinical potential of these new insights.		
17:50 -18:05 The role of inflammation in the pathogenesis of		
diabetic macular edema: beyond retinal vessels	Paolo Lanzetta	15 Min.
Explaining the role of inflammation in the development and		
the maintenance of the disease.		
18:05- 18:20 RVO: updates on the pathogenesis and the		
role of inflammation	Joao Figueira	15 Min.
Explain the pathogenesis of the RVO, and how it is changed		
with new insights. A particular focus will be held on the role		
of inflammation		
18:20 – 18:30 Discussion	All speakers	10 Min.
	<u>Moderators</u> :	
	Giuseppe Querques, Riccardo Sacconi	





eLOS ONLINE COURSE

18:30 - 18:45 The relevance of screening programs in diabetic patients Why is a screening program relevant? What are the characteristics of a screening program to work? Examples of screening programs for DME. State of arts in the real world	Patricia Udaondo	15 Min.
18:45 -19:00 Utility of Al algorithms to detect DR retinopathy: Results of head-to-head study of Al		
algorithms for Detecting Diabetic retinopathy	Adnan Tufail	15 Min.
Reporting results of AI algorithms for the diagnosis of diabetic retinopathy.		
19:00 - 19:15 Al in the screening of diabetic retinopathy:		
are we ready for daily practice application?	Javier Zarranz-Ventura	15 Min.
Reporting the real-life experience and possible incoming screening program for the diagnosis of diabetic retinopathy.		
19:15- 19:25 Discussion	All speakers	
	<u>Moderators</u> :	10 Min.
	Giuseppe Querques, Riccardo Sacconi	
19:25 – 19:30 Take home message and closing remarks	Francesco Bandello	5 Min.