

eLOS ONLINE COURSE

Present and future of gene therapy in nAMD and DR

21 November 2025

Webinar

Time: 17:30 - 19:30 CET

ESASO Scientific Director: Mario Romano Course Scientific Coordinators: Giuseppe Querques and Riccardo Sacconi

Session Chairman: Francesco Bandello (I) Moderators: Giuseppe Querques (I), Riccardo Sacconi (I)

Welcome and Introduction	Francesco Bandello (I)	17:30-17:35 5 Min.
Unmet needs in neovascular AMD and DR treatment The talk will be focus of actual unmet needs in the treatment of AMD and DR, focusing on the burden of injections and fluctuation of VEGF during the treatment that could influence the outcomes.	Reinier Schlingemann	17:35-17:50 15 Min.
Beyond actual treatments of nAMD and DR: the		
advantages of gene therapy	Eric Souied	17:50-18:05 15 Min.
An expert will present the advantages of gene therapy in comparison to actual treatments of nAMD and DR, as a		
solution of actual unmet needs.		
The "present" of gene therapy: different types available Several types of gene therapy are available. The talk will be focus on different types of gene therapy available to date.	Robert MacLaren	18:05-18:20 15 Min.
Discussion	All speakers	18:20-18:30 10 Min.
	Moderators:	
	Giuseppe Querques, Riccardo Sacconi	
Myths and truths about gene therapy There are many concerns about this therapy because it is little known. The different doubts and commonplaces will	Dominik Fischer	18:30-18:45 15 Min.



You can support the non-profit foundation even without donating.

Help us become more visible: follow our social media, share your experience, and tag us in photos/videos.

ESASO Foundation Villa Saroli, Via Stefano Franscini 9 Tel. +41 (0)91 921 11 54 PO BOX 1170 6901 Lugano, Switzerland

Email info.esaso.org Web www.esaso.org



eLOS ONLINE COURSE

be addressed.		
Different techniques for delivery of gene therapy: pros & cons The speaker will be present pro and cons of different techniques for the delivery of gene therapy.	Fabiana D'Esposito	18:45-19:00 15 Min.
Commercially available injectors and pearls and pitfalls of the surgical technique for subretinal delivery of gene therapy. The speaker will focus on the technical aspects of commercially available injectors for the subretinal delivery of the vector, their pros and cons, as well as the surgical technique with pearls and pitfalls. How to communicate about gene therapy: the language of patients It is not easy to communicate with patients how a gene therapy works, because it is not well known. The speaker will show how to communicate easily using a language suitable for patients, what clinical trials are available, benefits and risks of participating from clinical trials, clinical trial phases and chances of an investigational product reaching commercialisation.	Paulo Stanga	19:00-19:15 15 Min.
Discussion	– All speakers <u>Moderators</u> : Giuseppe Querques, Riccardo Sacconi	19:15-19:25 10 Min.
Take home message and closing remarks	Francesco Bandello	19:25-19:30 5 Min.

An application has been made to the EACCME® for CME accreditation of this event



You can support the non-profit foundation even without donating. Help us become more visible: follow our social media,

share your experience, and tag us in photos/videos.

ESASO Foundation Villa Saroli, Via Stefano Franscini 9 Tel. +41 (0)91 921 11 54 PO BOX 1170 6901 Lugano, Switzerland

Email info.esaso.org Web www.esaso.org